În comitatul scoţian Aberdeenshire au fost descoperite 12 puţuri preistorice pe care arheologii britanici deja le-au catalogat a fi drept cel mai vechi calendar din lume.
Cele 12 puţuri preistorice descoperite în Scoţia au o vechime de aproximativ 10.000 de ani, notează BBC, citată de Mediafax. Săpăturile efectuate la Crathes Castle au scos la iveală aceste dovezi cu privire la modul în care oamenii ţineau ordinea zilelor şi lunilor acum mii de ani. Cele 12 puţuri sunt dispuse pentru a imita fazele Lunii şi pentru a ţine evidenţa celor 12 luni ale anului.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham consideră că acest monument străvechi a fost creat de vechile populaţii umane de vânători-culegători în urmă cu 10.000 de ani. Primele puţuri din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite în 2004. Experţii care au analizat vetrele spun că acestea ar fi conţinut reziduuri de lemn.
Acest calendar din mezolitic este cu câteva mii de ani mai vechi decât monumentele anterior cunoscute dedicate măsurării timpului, create în Mesopotamia. Mai mult, cercetătorii britanici consideră că aceste edificii aliniază răsăritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populaţiilor de vânători-culegători o corecţie astronomică, pentru ca aceştia să urmărească mai uşor trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor.
Profesorul Vince Gafney este liderul proiectului care a dus la descoperirea acestor puţuri. „Această dovadă sugerează că oamenii vânători-culegători din Scoţia aveau atât nevoia, cât şi rafinarea păstrării timpului în ordine de-a lungul anilor“, a afirmat acesta.
Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“
Citesţe mai multe pe aceeaşi temă:
Când Mesia are gust de ciocolată
Originea imperiului mayaş, o necunoscută
"Apocalipsă" turistică: vizitatorii piramid