“Oare depozitarii aşteaptă finalizarea recoltării în celelalte ţări, să importe grâu la preţuri aberante?”
Pe lângă preţul jignitor de mic (0,55 – 0,60 lei kg) la grâu, în ciuda recoltei foarte bune (3.500 –7.000 kg la hectar), fermierii din Timiş se mai confruntă cu o mare problemă: dezinteresul cumpărătorilor şi al procesatorilor faţă de achiziţionarea grâului românesc.
Nicolae Oprea, şeful Camerei Agricole Timiş, lansează întrebarea: “Oare mai există interes faţă de grâul românesc sau şi depozitarii şi procesatorii aşteaptă să se finalizeze recoltarea în celelalte ţări şi să aducă iarăşi grâul din import, la preţuri aberante?”. Aceasta atitudine poate fi şi o strategie pentru a-i determina pe producătorii locali să nu mai ţină la preţ? Oricum oamenii sunt disperaţi, fiindcă au nevoie de bani pentru a reîncepe campania de toamnă, iar preţul de 0,55 de lei reprezintă o umilinţă. Samson Popescu, directorul fermei Semisland din Cărpiniş, a subliniat că cheltuielile pentru un hectar de grâu pot depăşi 3.000 de lei pentru arat, semănat, îngrăşăminte, ierbicide şi seminţe. Prin urmare, dacă omul exploatează o suprafaţă mai mică, va fi foarte greu să îşi recupereze banii. “Unii dintre agricultorii noştri sunt chiar disperaţi, fiindcă vor să îşi vândă o parte din producţie, pentru a-şi plăti cheltuielile care au devenit scadente la bănci. Trebuie să privim cu alţi ochi producţia românească şi să ne ajutăm pe noi, cumpărând produsele româneşti. În acest moment, în hambare există cantităţi mari de grâu, de bună şi de foarte bună calitate”, a conchis Oprea.
“Oare depozitarii aşteaptă finalizarea recoltării în celelalte ţări, să importe grâu la preţuri aberante?”
Pe lângă preţul jignitor de mic (0,55 – 0,60 lei kg) la grâu, în ciuda recoltei foarte bune (3.500 –7.000 kg la hectar), fermierii din Timiş se mai confruntă cu o mare problemă: de