Românii se alinează tendinţelor internaţionale în mobilarea bucătăriilor şi plătesc chiar şi 7.000 de euro pentru amenajare, potrivit Kuma România, unul dintre principalii producători locali de lavoare, blaturi şi mobilier pentru băi şi bucătării
„În funcţie de materialele şi finisajele alese, mobilarea premium a unei bucătării de mici dimensiuni se poate încadra într-un buget mediu de 2.000 de euro, în timp ce în cazul unei bucătării mai mari, cu mobilier, blat şi lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge până la 7.000 de euro”, a declarat Camelia Olesen, Director Executiv Kuma România.
Aceasta a subliniat, de asemenea, că reamenajarea bucătăriilor cu mobilier, blat şi lavoar se realizează la un interval de aproximativ 25 de ani, durabilitatea fiind unul dintre principalele criterii la achiziţia de astfel de produse.
„Românii ţin tot mai mult cont de materialele din care sunt realizare blaturile, lavoarele şi mobilierul de bucătărie şi aleg produse rezistente în timp. De asemenea, renunţă treptat la banalul lavoar de inox. În plus, amenajarea bucătăriilor urmează un trend modern în care piesa centrală este blatul - în suprafaţă continuă cu chiuveta, accesul fiind extrem de facil”, a mai spus Camelia Olesen.
Cum îşi mobilează românii bucătăriile
Unul dintre elementele cheie în mobilarea bucătăriilor este reprezentat de spaţiu, de aceea mobila de bucătărie trebuie să aibă, în primul rând, un aspect funcţional. În cazul bucătăriilor de apartament, unde spaţiul este limitat, alegerea românilor se îndreaptă spre formele liniare, ce includ elementele absolut necesare: chiuveta, plita, cuptorul şi frigiderul.
În cazul caselor nou construite, se observă însă o mai mare aliniere la tendinţele vestice - alocarea unui spaţiu mai mare bucătăriei, aceasta fiind gândită ca prelungire a celorlalte încăperi - living, dining sau bar. @N_P