Contestaţiile absolvenţilor de la bacalaureat fac victime în rândul dascălilor care le-au corectat lucrările. Acolo unde au existat mari diferenţe de punctaj după contestaţii, lucrările vor fi luate la puricat de inspectorii şcolari. Profesorii riscă să nu mai corecteze lucrări de bacalaureat în următorii doi ani.
La Cluj au existat opt cazuri unde diferenţele de punctaj în urma contestaţiilor au fost între 1,5 şi 2,2 puncte. Dascălii care au greşit vor fi sancţionaţi printr-o decizie a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
La Centrul de Examen de la "George Coşbuc" au fost cele mai mari diferenţe din Cluj dintre nota iniţială şi cea finală. Unui elev i-a scăzut nota la română de la 9 la 6.90, iar unui altui elev tot la română i-a crescut nota de la 6,2 la 9. Este cazul lui Mihai Kadăr, absolvent al liceului George Coşbuc, care a primit o veste extraordinară în ziua afişării notelor finale, după contestaţii. Viitorului student la medicină i-a crescut media la română de la 6 la 9.
"Sunt considerat fericitul", spune el. "Mi s-a mărit nota de la 6,20 la 9. Nu ştiu din ce cauză, consider că a fost o greşeală probabil. Eu eram convins că iau nouă, nu ştiam ce putea să mi scadă să ajung la 6,20".
Conform datelor ISJ Cluj, 40% dintre contestaţiile admise la bacalaureat au dus la scăderea notelor primite la prima corectare.
"Nu sunt foarte multe cazuri, sunt opt în care diferenţa de punctaj este mai mare", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. "Dacă se va dovedi că s-a greşit atunci persoana implicată în corectare, la prima mână, pentru că a doua mână nu s-a făcut în Cluj, mă refer la contestaţii vor trebui să nu mai intre în aceste evaluări timp de doi ani de zile".
Inspectorii şcolari vor verifica dacă au fost greşeli de corectare sau doar erori de transcriere a notelor pe borderou.
Reporter: