* Interviu cu doamna Oana Antonescu, membru al Parlamentului European din anul 2009
Doamna Oana Antonescu este membru al Parlamentului European din anul 2009, din partea Partidului Democrat Liberal. Domnia sa este membru în comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară şi în comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.
În 2011, doamna Oana Antonescu a fost desemnat raportor al Parlamentului European pentru Propunerea de Directivă privind dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurilor penale. Domnia sa consideră că acest raport este cea mai mare realizare a mandatului său.
Dezbaterile din şedinţa plenară vor avea loc pe 9 septembrie, votul în plen fiind programat pe 10 septembrie.
Reporter: Stimată doamnă, ce ne puteţi spune despre implicarea dumneavoastră în domeniul cooperării judiciare în materie penală?
Oana Antonescu: Mi-am manifestat interesul să mă implic în acest domeniu odată cu începerea mandatului în Parlamentul European, mai exact în anul 2009, în momentul în care am început să activez în cadrul Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.
Profesia mea de bază este cea de avocat, iar în decursul anilor în care am profesat m-am confruntat cu diverse cazuri care mi-au dat ocazia să constat că nivelul de protecţie a drepturilor fundamentale în procedurile penale din Uniunea Europeană este insuficient.
Odată cu crearea, de către Uniunea Europeană, a unui spaţiu de liberă circulaţie şi şedere, a crescut şi numărul de cetăţeni care călătoresc, studiază sau lucrează într-o altă ţară decât cea de reşedinţă. Implicit, a crescut şi numărul cazurilor în care o persoană este implicată într-o procedură penală într-un alt stat membru decât cel de reşedinţă.
În timp, a devenit evident faptul că libera circulaţie a persoanelor implică necesitatea ca fiecare cetăţean