Societăţile de investiţii financiare au raportat la şase luni active nete cu aproximativ 560 mil. lei mai reduse decât la nivelul lunii aprilie a.c.
Adrian Bărbulescu, de la Prime Transaction, spune că acest fenomen este o consecinţă a vânzării de active şi distribuire a sumelor rezultate sub formă de dividende
Chiar şi în aceste condiţii, discounturile de piaţă rămân de cel puţin 40%
Valoarea activelor administrate de cele cinci societăţi de investiţii financiare cotate la Bursa de Valori Bucureşti s-a redus semnificativ în ultimele două luni, acest proces fiind atât rezultatul ajustării unor instrumente cotate, cât şi al politicii de lichidare a unor deţineri, neurmată de o reinvestire a sumelor rezultate din respectivele vânzări. Cu excepţia SIF Banat-Crişana (SIF1), care a raportat un activ net foarte apropiat de cel raportat pentru 30 aprilie a.c., de 1,39 miliarde lei, echivalent cu o valoare unitară a activului net de 2,5343 lei/acţiune, celelalte SIF-uri au consemnat reduceri însumate de aproximativ 560 milioane lei ale activelor nete, potrivit raportărilor companiilor postate pe portalul Bursei.
Acest fenomen nu este surprinzător pentru Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, care a declarat pentru Curierul Naţional că diminuarea valorii activelor nete este o consecinţă a strategiei urmate în ultimii doi ani de societăţile de investiţii financiare care au vizat acordarea de dividende substanţiale din banii rezultaţi ca urmare a vânzării unor participaţii. În măsura în care banii au mers către acţionari, fără a fi reinvestiţi în alte active, este normal ca valoarea portofoliului SIF-urilor să se reducă.
Cine şi cât a pierdut
Cea mai drastică ajustare am consemnat-o pe bilanţul SIF Transilvania (SIF3), care a raportat o reducere a activului net la 1,01 miliarde lei la nivelul