Ştiaţi că oraşul nostru număra, în urmă cu zeci de ani, peste zece cinematografe şi grădini pentru vizionarea filmelor? Abandonate de proprietar, înlocuite cu altceva sau lăsate să se distrugă cărămidă cu cărămidă; aşa au ajuns vechile cinematografe ale Băniei. Locul filmelor clasice a fost luat de buruienile, praful, nepăsarea sau timpurile prea moderne. Tot ce mai există acum sunt amintirile.
Filme la care ne uităm rareori acum obişnuiau, demult, să umple sălile de cinematograf din oraş. Craiova avea, la acele vremuri, pe lângă Patria şi Modern, un număr impresionant de încă şapte cinematografe şi grădini unde lumea se putea bucura de pelicule în aer liber. Vorbim despre Cinematograful „30 decembrie“ („Select“) din zona Minerva, Cinema Craioviţa, Cinema „8 mai“ din zona Râului, Cinema „Jean Negulescu“ („Central“ sau „Scala“), „23 august“ („Rio“) şi „Tineretului“ („Apolo“) din zona Prefecturii şi cel mai vechi cinematograf din Craiova, aflat acum pe strada Brestei 26.
„Întotdeauna sălile erau pline cu spectatori, vedeam filme bune, nu era nevoie să ieşim în centru, mai veneau spectacole... Eu la vârsta mea regret, dar nu ştiu tineretul. Era bun şi îmi pare rău că s-a desfiinţat. După revoluţie n-a mai fost nimic. Au început să dea anumite părţi din clădire, s-a închiriat. E păcat de investiţia care a fost aici“, povesteşte Constantin Robu despre cinematograful din Craioviţa Nouă, cartier pe care îl vede ca pe un oraş mai mic care are nevoie de un astfel de loc. La ora actuală, într-o parte a fostului cinematograf funcţionează diverse firme. În rest, cine ştie ce-o mai fi înăuntru? Sunt lacăte peste tot.
„Centralul“, monument istoric în paragină
Cinematograful „Jean Negulescu“, „Central“ sau „Scala“, cum se mai numea el, este una dintre cele mai mari dureri din acest domeniu. Clădirea, realizată de arhitectul Horia Creangă, a fost retro