Jignitor, o palmă pentru popor: militanții americani pentru drepturile omului sunt îngroziți de achitarea lui George Zimmerman, 29 de ani, asasinul unui adolescent de culoare neînarmat. Acum, activiștii cer intervenția procurorului general american. Un precedent există.
Furia americanilor se poate simți de la New York la San Francisco. În zeci de orașe au avut loc manifestații spontane ale oamenilor nemulțumiți de verdictul pronunțat de un tribunal din Florida. Dacă la San Francisco, sutele de manifestanți au fost pașnici și s-au rezumat la a purta o pancartă cu verdictul “Poporul spune Vinovat”, la Oakland, protestatarii au distrus mașini și vitrine de magazine. Altre orașe mari unde au existat proteste sunt Washington, Chicago și New York. La Los Angeles, poliția a intrat preventiv în stare de alertă tactică. Președintele Obama a îndemnat la calm și a declarat că moartea lui Trayvon Martin este o tragedie. În același timp, Obama a subliniat că America este un stat de drept și juriul s-a pronunțat.
Cererile activiștilor se îndreaptă acum către procurorul general Eric Holder și fac referire la celebrul caz Rodney King din 1991. Atunci, bărbatul de culoare fusese oprit de polițiști pentru viteză excesivă și bătut cu bestialitate. Înregistrarea video a făcut înconjurul lumii. În primă instanță, polițiștii au fost declarați nevinovați, dar procuratura a formulat noi acuzații. La final, doi ofițeri au fost condamnați la închisoare, iar King a primit o despăgubire de milioane de dolari.
George Zimmerman făcea parte dintr-o așa numită “pază de cartier” când l-a văzut pe Trayvon Martin, 17 ani, întorcându-se de la chioșc. Ieșise puțin ca să cumpere ice-tea și bomboane Skittles și se întorcea la meciul NBA Allstars pe care îl urmărea cu tatăl său și fratele mai mic. Avea glugă pe cap. În pauza meciului, Martin a murit împușcat de la scurtă distanță în