Anul acesta sunt oferite 5.500 de burse pentru tinerii basarabeni, cu 500 mai mult decât în 2012.
O bună parte dintre tinerii care au obţinut rezultate bune la Bac doresc să-şi continue studiile în România. Acesta a fost motivul pentru care sute de tineri s-au grăbit să ajungă la Târgul Universităţilor din România, organizat la Chişinău.
În acest an statul român oferă 5.500 de burse pentru tinerii basarabeni, cu 500 mai mult decât în 2012. „Visul nostru e să obţinem o bursă la o facultate de Drept din România. Acolo se face adevărată carte”, spune Tamara Vârlan, mama unui proaspăt absolvent de liceu din Chişinău. Printre facultăţile cele mai solicitate de moldoveni sunt Medicina, Dreptul, Economia din Bucureşti şi Iaşi.
„Nu prea sunt persoane care doresc să studieze la Matematică, Informatică, Biologie. Aici sunt însă cele mai mari şanse de a deveni studenţi pentru tinerii basarabeni. Cei cu note mici la bacalaureat au, de asemenea, şanse mai mari să ajungă studenţi la universităţile din oraşele mici”, spune Victoria Botea, reprezentanta oraşului Oradea.
La târg au venit şi absolvenţi ai liceelor ruse. Igor Guţu era însoţit de fiica sa, speriată ca va trebui să susţină examenul la limbă română. Reprezentantul Constanţei i-a asigurat că fata, care se exprimă cu dificultate în română, nu va trebui să susţină niciun test deoarece are nota 9 la Bac. La Petroşani în fiecare an rămân locuri libere. Anul acesta s-au acordat 100 de burse. ”La noi ar putea să intre şi cu media 6”, spune Dumitru Scutelnic, reprezentantul Universităţii din Petroşani.
Merg la studii şi rămân acolo
Mulţi dintre absolvenţii care pleacă la studii în România nu se mai întorc în ţară, fie din cauză că nu-şi pot găsi acasă un loc de muncă, fie pentru că salariile sunt mici. „În Suceava studiază aproximativ 700 de tineri. Doar 30% dintre cei plecaţi se în
torc acas