Tarifele de închiriere practicate în zonele centrale ale marilor oraşe acoperă o plajă largă de preţuri, răspunzând atât cerinţelor unui chiriaş cu buget restrâns, cât şi ale unuia cu buget ridicat. Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, prezintă, potrivit anunţurilor listate, câteva exemple de proprietăţi situate la pragul inferior şi la cel superior al preţurilor solicitate pe acest segment, în centrele regionale ale ţării.
În cea dintâi categorie se înscriu apartamente din blocuri vechi (nemobilate sau mobilate modest), iar din cea de-a doua fac parte, de regulă, unităţi locative cu suprafeţe generoase şi amenajate modern, amplasate în blocuri construite recent în centrul marilor oraşe.
Timişoara
În oraşul de pe Bega, o garsonieră de 30 de metri pătraţi, situată în centrul oraşului, poate fi închiriată cu 230 de euro pe lună. Apartamentul este situat chiar lângă Poşta Mare şi este echipat şi mobilat. Un preţ apropiat – 250 de euro pe lună – este cerut şi pentru un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi, tot din centrul oraşului. La polul opus, o unitate locativă bicamerală de 110 metri pătraţi, amplasată în zona Piaţa Sf. Gheorghe, are un preţ cerut de 992 de euro pe lună. Pentru locuinţele cu trei camere, chiriile pornesc de la 350 de euro pe lună; acesta este preţul cerut şi pentru o unitate locativă de 68 de metri pătraţi. Pe de altă parte însă, un apartament de 130 de metri pătraţi, ce dispune de amenajări de lux, poate fi închiriat în centrul oraşului cu 1.000 de euro pe lună. Vorbim, în acest caz, de un amplasament deosebit, chiar în Piaţa Operei.
Bucureşti
În Capitală, preţul cerut pentru o garsonieră situată în zona centrală porneşte de la 180-200 de euro, dar ajunge şi la 450 de euro pe lună. În zona Universitate - Piaţa Rosetti, proprietarul unei locuinţe de 28 de metri pătraţi cere 210 euro pe lu