Oraşul l-a lăsat Arcadiei, el merge spre comunităţile rurale, izolate şi sărace. Avem la Iaşi un nou mogul al spitalelor, unul chiar din interiorul sistemului. Fostul şef al CJASS Iaşi deschide un spital nou în Negreşti, oraş rămas complet fără asistenţă medicală. Este a doua lovitură pe care o dă, după centrul de zi de la Ţibăneşti, unde are 200 de pacienţi pe lună. Afacerea sa capătă anvergură şi pare să aibă dreptate în ceea ce spune: “Trebuie să cunoşti sistemul”
Fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, Iulian Şerban, s-a lansat în afaceri în domeniul medical. A inaugurat deja un centru de zi cu specific de balneofizioterapie în comuna ieşeană Ţibăneşti şi se pregăteşte pentru a doua investiţie, un spital generalist şi cu secţie de chirurgie, la Negreşti, judeţul Vaslui.
“Dacă ştii să foloseşti sistemul, afacerea în domeniul medical este rentabilă. Şi eu ştiu să-l folosesc”, spune Şerban. Are de gând să deschidă zeci de astfel de spitale mici în zone izolate, rămase fără asistenţă medicală în urma închiderii spitalelor în mandatul premierului Boc. Ironia este că spitalele au fost închise de un membru PDL, fiind considerate găuri negre ale bugetului şi sunt acum deschise de un membru al aceluiaşi partid, care doreşte profit.
Bazin de 25.000 de pacienţi
Prima condiţie pentru succesul unei unităţi medicale private este amplasarea într-un bazin suficient de mare de potenţiali clienţi. A doua şi a treia condiţie sunt inexistenţa concurenţei directe şi o distanţă mare faţă de oraşele cu spital. În aceste condiţii, decontările de la casele de sănătate pentru servicii prestate gratuit către asiguraţi sunt suficiente pentru stabilitatea afacerii.
“Dacă ştii să foloseşti sistemul, afacerea în domeniul medical este rentabilă. Şi eu ştiu să-l folosesc.”, Iulian Şerban, fost preşedinte CJASS Iaşi @N