Bulbucul de munte, floare ocrotită prin lege în România, a înflorit de ceva vreme în poienile din aria protejată Poiana Muntioru din comuna Vintileasca. Potrivit celor spuse de Cuţa Noapteş, profesor de biologie în Vintileasca, bulbucul de munte aparţine familiei ranunculaceae, alături de multe alte plante din peisajul carpatic fiind o plantă perenă, erbacee, deosebită ca aspect şi elegantă. „Este întâlnită în zonele montane şi subalpine din ţara noastră. Bulbucul mai este cunoscut sub diferite denumiri populare precum bălboare, bulbucei sau leuşteanul broaştei. Este protejată de lege, fiind interzisă recoltarea ori distrugerea habitatului”, a spus profesoara Cuţa Noapteş.
De menţionat că rezervaţia Poiana Muntioru este situată pe Plaiul Muntiorului şi a fost declarată arie protejată prin HG 2151/2005, fiind încadrată la categoria de management rezervaţie naturală de interes botanic. „Este o frumuseţe când înfloreşte bulbucul aici la noi la munte. Poienile de aici sunt pline de flori galbene. De cum ajungi în poiana de la Muntioru te întâmpină acest bujor de munte aşa cum îi mai spunem noi. Ştiu că este o floare protejată şi cei care vin la mănăstire le fac doar poze fără să îi rupă. Acest lucru ne bucură şi noi ori de câte ori avem prilejul îi sfătuim să nu se mai chinuie să ia plantele de aici că oricum unde stau ei nu se prind”, a spus unul dintre călugării de la mănăstire.
Bulbucul de munte, floare ocrotită prin lege în România, a înflorit de ceva vreme în poienile din aria protejată Poiana Muntioru din comuna Vintileasca. Potrivit celor spuse de Cuţa Noapteş, profesor de biologie în Vintileasca, bulbucul de munte aparţine familiei ranunculaceae, alături de multe alte plante din peisajul carpatic fiind o plantă perenă, erbacee, deosebită ca aspect şi elegantă. „Este întâlnită în zonele mo