La o masă din holul supraîncălzit, părinţii completează de zor formulare şi tot felul de hârtii, fiind asistaţi cu atenţie de către proaspeţii absolvenţi de liceu. O doamnă cu părul încărunţit, trecută de 60 de ani, consultă toate documentele, mai aruncă din când în când un ochi pe foile celorlalţi părinţi şi completează fiecare fişă. E aici "pentru un copil", un nepot din Grecia. Tânărul cu rădăcini româneşti a crescut în Atena şi, după ce a terminat liceul anul trecut, a venit în România, hotărât să facă Medicină. A parcurs deja anul pregătitor, în timpul căruia a început să înveţe şi limba română, iar acum se pregăteşte pentru examenul de admitere. "Vorbeşte limba română la un nivel mai bun decât nivelul meu de engleză. Este un copil foarte bun, cu rezultate foarte bune la învăţătură în toţi anii, inclusiv în anul pregătitor a avut numai note de 10, dar este prea «moale»", îşi descrie femeia nepotul. Bătrâna mai spune că tânărul încă nu ştie dacă, după absolvire, va rămâne în România sau se va întoarce în Grecia. "Deocamdată, spune că i-ar plăcea aici, dar să vedem ce posibilităţi vor fi".
La coadă stă şi Vlad, un absolvent de liceu care a luat examenul de bacalaureat cu 8,40 şi visează să devină chirurg plastician. La înscriere a venit singur. "Vreau să mă fac chirurg plastician pentru că îmi place să ajut oamenii şi pentru că mai sunt şi alte raţiuni. M-am tot uitat la documentare şi la tot felul de filme despre asta şi chiar îmi doresc să fac şi eu asta", susţine tânărul absolvent.
El mărturiseşte că vrea să se înscrie şi la alte facultăţi, dar toate legate de acest domeniu: Medicină veterinară, Biologie şi Inginerie medicală, la Politehnică.
La două rânduri distanţă, Francesca, însoţită de un prieten, ţine strâns în braţe dosarul de înscriere, aşteptând să facă primul pas către ceea ce ea numeşte "chemarea". În urmă cu câţiva ani, a plecat