1 /.
În fiecare an, sute de moldoveni îşi pierd vieţile în străinătate. În loc să fie un sprijin pentru familie, ei devin o povară atunci când trebuie repatriaţi, atât pentru apropiaţii lor, cât şi pentru statul moldovenesc.
Cifrele vorbesc de la sine. De la începutul anului au murit peste hotarele ţării 86 de moldoveni, asta potrivit statisticilor guvernamentale. „Acestea sunt date oficiale, date care ajung la ambasadă, dar asta nu înseamnă cifra totală. Poate fi vorba doar de 60% din numărul real”, recunoaşte Ana Taban, şefa Serviciului de Informare şi Comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Deşi cifra în sine nu pare una impresionantă, un calcul simplu ne arată că aproape în fiecare zi, câte un moldovean moare undeva, departe de ţară. Unul dintre cazurile cele mai recente este şi unul dintre cele mai tragice. În vârstă de doar 18 ani, Marcel Albu a murit înecat în „Ţara tuturor posibilităţilor”, iar părinţii săi s-au chinuit vreme de aproape o lună de zile să-şi aducă copilul la cimitirul de acasă.
Blestemul familiei Albu
Marcel era unul dintre miile de studenţi moldoveni care intră pe perioada verii în programul work&travel organizat de companii autohtone. Prin aceste, studenţii pot îmbina utilul cu plăcutul, lucrând part-time pentru a câştiga bani în ţările rezidente. Marcel Albu se afla de o lună în SUA, în Carolina de Nord, unde lucra într-un supermarket.
În seara de 13 iunie a plecat de unul singur la scăldat şi s-a înecat. Circumstanţele producerii tragediei nu sunt încă foarte clare. Concluziile anchetei autorităţilor americane nu le cunosc nici măcar părinţii tânărului. Pentru familia sa, vestea a căzut ca un trăsnet. Moartea băiatului a însemnat începutul unui coşmar birocratic. Părinţii au tot bătut drumul de la Străşeni până la Chişinău pentru a urgenta transportarea fiu