În ciuda eforturilor conducerii Colegiului Tehnic „Nicolae Bălcescu” din Balş de a-şi promova oferta educaţională şi de a convinge absolvenţii de clasa a VIII-a de la şcolile din oraş că merită să se înscrie la acest colegiu, efectul nu a fost deloc cel scontat. Ca şi anii trecuţi, tot elevii care nu au avut medii care să le permită intrarea la Liceul Teoretic „Petre Pandrea” sau la Colegiul Tehnic sunt aşteptaţi să se înscrie la Colegiul „Nicolae Bălcescu”, ca o ultimă opţiune.
Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu” a ajuns în opinia publică anul trecut, când nici măcar unul dintre elevii claselor terminale nu reuşise să treacă de Examenul de Bacalaureat. Anul acesta, în urma primei sesiuni, dintre cei 101 elevi înscrişi la Bacalaureat au promovat numai trei, iar 30 dintre ei nu s-au mai prezentat deloc la examen. Nici contestaţiile nu au crescut rata promovabilităţii la această şcoală, aşa că încrederea pe care a adus-o colegiul nu a fost deloc una bună pentru elevi sau părinţii elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a. Imaginea şcolii din Balş a fost „pătată” de mai mulţi ani, când liceul avea specific agricol, lucrările în brazdă fiind privite de sus de elevii celorlalte şcoli, fie că este vorba de Liceul Teoretic sau de fostul Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini. Există, totuşi, voci care susţin că a existat şi la actualul Colegiu Tehnic „Nicolae Bălcescu” o perioadă de elită, în care elevii participau regulat la olimpiadele şcolare, însă aceasta s-a stins după Revoluţie.
„Nu s-a schimbat nimic, tot cei cu cele mai mici medii din oraş vor ajunge la noi”
Ştefan Mare, directorul Colegiului Tehnic „Nicolae Bălcescu”, este dezamăgit de înscrierile venite la şcoala pe care o conduce. Acesta spera că oferta educaţională va aduce şi alţi elevi decât cei respinşi de la celelalte şcoli, elevi care să aibă drept opţiune principală Colegiul „