Oamenii de stiinta au reusit sa rezolve un mister vechi de 14.000 de ani al partii de nord a Oceanului Pacific. Ei nu stiau de ce acolo au existat fitoplancton si alte fiinte de dimensiuni mici cu 14.000 de ani in urma, insa totul a disparut brusc dupa doar cateva sute de ani.
Expertii in domeniu suspectau faptul ca prezenta fierului in apa oceanului dusese la aceasta aparitie brusca a vietii in nordul Oceanului Pacific, insa o noua cercetare avanseaza o alta ipoteza surprinzatoare, scrie Science Daily.
Acest studiu a fost facut de o echipa mixta provenind de la mai multe institutii de specialitate: Woods Hole Oceanographic Institution, universitatea din Bristol (Marea Britanie), universitatea din Bergen (Norvegia), Williams College si Lamont Doherty Earth Observatory, din cadrul universitatii americane Columbia.
Specialistii sustin ca viata a aparut acolo datorita unui ansamblu de nutrienti si lumina, care au existat dupa Era Glaciara. Ei sunt de parere ca fierul nu este chiar atat de importat pe cat credeau oamenii de stiinta pana acum. Astfel, schimbarea climatica petrecuta cu 14.000 de ani in urma ar fi declansat un proces de amestecare a continutului apei din nordul Oceanului Pacific, in ea gasindu-se si nutrientii necesari supravietuirii fitoplanctonului.
Totusi, aceste organisme mici au fost amestecate cu continutul apei, urmarea fiind lipsa luminii care sa le permita fotosinteza, insa specialistii sunt convinsi ca ansamblul de factori declansati de incalzire si topirea ghetarilor a dus la aparitia vietii acolo. Noua teorie poate avea implicatii si pentru eforturile oamenilor de stiinta care vor sa imbogateasca cantitatea de fier din oceane pentru a incetini incalzirea globala.
Studiul a aparut in revista "Nature Geoscience".
Oamenii de stiinta au reusit sa rezolve un mister vechi de