Spania şi Italia sunt destinaţiile preferate ale clujenilor care au ales să plece în afara ţării pe o perioadă mai mare de un an.
În judeţul Cluj au fost înregistrate 23.808 persoane plecate pentru o perioadă îndelungată în străinătate (mai mult de un an), adică 3,4% din totalul populaţiei stabile a judeţului (691.106 locuitori), conform datelor finale ale recensământului populaţiei din octombrie 2011.
Spania conduce detaşat în preferinţele clujenilor. Astfel, din totalul celor plecaţi o perioadă mai mare de un an, 41% au ales ţara din Peninsula Iberică (10.000 de persoane), aproape dublu faţă de câţi au ales Italia - 22,3% (5.308 persoane). Cele două destinaţii sunt, aşadar, preferate de mai bine de 63% dintre clujenii ce au decis să meargă la muncă în străinătate.
La mare distanţă se află Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, preferat de 6,9% dintre clujenii plecaţi. În cazul Regatului Unit există şi restricţii de muncă pentru români. 6,1% dintre clujenii plecaţi au ales Statele Unite pentru a se stabili pentru perioade mai mari de un an, însă şi această destinaţie este destul de restrictivă, având în vedere condiţionarea pe care o dă obţinerea vizei. Germania şi Franţa sunt sensibil egale în ceea ce priveşte numărul de clujeni care au decis (şi au reuşit) să locuiască şi -probabil- să muncească: 3,9%. Ungaria a fost aleasă de 3,5% dintre clujenii plecaţi, iar restul destinaţiilor au fost alese de mai puţin de 2% dintre locuitorii judeţului care trăiesc în străinătate.
De remarcat că în Italia au mers mai multe femei decât bărbaţi din Cluj, ceea ce nu s-a întâmplat în Spania. Din totalul celor plecaţi din Cluj, 49,4% sunt de sex masculin şi 50,6% - de sex feminin. Dintre cei plecaţi, 8,7% sunt copii sub 15 ani.
Unde merg locuitorii judeţului la muncă
(procente din totalul plecaţilor)
Spania 41 %
Ital