Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi urmăreşte reducerea consumului de energie cu 15% în următorii cinci ani, ca parte a unui proiect de eficientizare energetică numit „Energize”.
„Primul pas al acestui proiect, deja finalizat în proporţie de 90%, este analizarea nivelului actual al consumurilor de electricitate, combustibili, abur, apă, azot, argon şi alte resurse valoroase. A doua etapă are ca scop identificarea soluţiilor de creştere a eficienţei utilizării energiei.
Planul de acţiune rezultat acoperă o gamă largă de domenii (de la echipamente şi procese energo-intensive, până la activităţi de birou) şi implică întreaga organizaţie: sectorul operaţional, de mentenanţă, investiţii şi achiziţii”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
ArcelorMittal este cel de-al doilea consumator de energie electrică din România, după Alro. Cele două companii s-au plâns în dese rânduri de creşterea costurilor cu energia, ca urmare a certificatelor verzi şi a cogenerării, incluse în facturi.
„Ne concentrăm pe obţinerea unui tratament corect în ceea ce priveşte suprataxarea resurselor energetice”, a declarat în această privinţă Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
Lakshmi Mittal, preşedintele grupului ArcelorMittal s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul Victor Ponta, după ce s-a mai întâlnit încă o dată în luna mai, discuţiile vizând funcţionarea combinatului de la Galaţi. Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă, cu aplicare de la 1 iulie, ce specifică amânarea unui număr de certificate verzi până în 2017. Se amână două pentru sectorul fotovoltaic şi câte unul pentru eolian şi microhidro. Problema este că această ordonanţă nu se poate aplica până la avizul Comisiei Europene.
În ultimii 10 ani ArcelorMittal Galaţi a investit aproape 800 de milioane de euro pentru modernizări tehnologice ale unităţilor de p