Cea mai mare parte a economiştilor şi analiştilor anticipează pentru finalul anului randamente de 2,62% pentru titlurile de stat americane cu scadenţa la 10 ani, marginal peste ultimul reper al săptămânii trecute de 2,58%, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg. Astfel, estimările converg către o stabilizare a pieţei după ce dobânzile pe aceste instrumente au urcat agresiv de la un minim de 1,61% consemnat în mai a.c., către un maxim de 2,75% înregistrat pe data de 8 iulie a.c. Mişcarea de scumpire a costurilor de finanţare a statului federal american s-a accelerat îndeosebit după 18 iunie a.c. - dată la care randamentele bonurilor de tezaur cu maturitate de 10 ani erau la 2,19% - când Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale Americane a sugerat că banca centrală a SUA îşi va reduce achiziţiile de titluri de valoare în pieţele financiare.
Preţurile bondurilor sunt acum foarte aproape de un punct de echilibru, a declarat pentru Bloomberg Jack McIntyre, manager de portofoliu care are în administrare 44,5 miliarde dolari pentru Brandywine Global Investment Management LLC din Philadelphia, adăugând că nu se aşteaptă ca randamentele să continue să urce semnificativ. Acest nivel, raportat la dinamica preţurilor, indică un randament real de 1,56%, satisfăcător pentru unii investitori după ce în noiembrie 2012 dobânzile erau real negative.
Ira Jersey, interest-rate strategist la filiala din New York a băncii elveţiene de investiţii Credit Suisse, apreciază că vânzări mai agresive ale bondurilor ar surveni doar dacă intervin schimbări dramatice, ceea ce este improbabil până la sfârşitul anului. "Dobânzile vor continua să urce", a declarat însă pentru Bloomberg TV Laurence Fink, CEO la grupul de fonduri de investiţii BlackRock, adăugând că viteza acestei mişcări va depinde de informaţiile ulterioare.
Majorările de randamente din pieţele de bonduri deja se