În Palatul Ştefania, cunoscut şi “Casa Totis” sau “Casa cu Maimuţe”, s-au descoperit intabulate, încă din anul 2002, 111 garsoniere: 77 la primul nivel şi 34 la cel de-al doilea
Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, anunţă aproape săptămânal câte o descoperire ciudată legată de patrimoniul oraşului.
De această dată, Stoia găsit în patrimoniul primăriei 111 camere de garsoniere, care se află în podul unei clădiri istorice din Piaţa Traian. Acestea nu sunt însă locuibile, pentru că lucrările au fost abandonate în urmă cu zece ani.
Mai exact, în Palatul Ştefania, cunoscută şi “Casa Totis” sau “Casa cu Maimuţe”, s-au descoperit intabulate, încă din anul 2002, 111 garsoniere: 77 la primul nivel şi 34 la cel de-al doilea. Lucrările s-au oprit la nivelul structurilor de rezistenţă.
După Revoluţie, Palatul Ştefania, una din cele mai frumoase clădiri din Piaţa Traian, aflat într-o stare avansată de degradare, a devenit sediul local al biroului GTZ Timişoara – o instituţie a Guvernului Germaniei. Aceeasta s-a implicat în renovarea faţadei palatului la începutul anului 2000, iar la începutul anului 2010 s-au refăcut complet şi vitrinele în stilul original din primele decenii ale secolului XX.
Atunci s-a decis să se pună în valoare şi mansarda impunătoarei clădiri care a fost construită în perioada 1909-1910, după proiectele arhitectului Szekely Laszlo.
De această lucrare avea să se ocupe societatea ADP, care la vremea respectivă avea ca obiect şi construcţiile. Cu alte cuvinte, Primăria Timişoara, proprietara mansardei, a lucrat cu o firmă care îi era subordonată.
La repararea podului s-a realizat un proiect de mansardare şi compartimentarea de locuinţe, dar care nu a fost dus la bun sfârşit.
“Vrem să relansăm proiectul, să realizăm aceste garsoniere din venituri propri ale