* Perspectivele monedei unice europene nu sunt pozitive, dar şi dolarul şi-ar putea pierde elanul, conform analiştilor
Dolarul s-a apreciat faţă de euro ieri, pe pieţele externe, traderii considerând că vânzările de monedă americană de săptămâna trecută au fost exagerate.
Creşterea a fost limitată, însă, după ce administraţia de la Washington a anunţat o creştere sub aşteptări a vânzărilor retail din SUA, în iunie (+0,4%, după un avans de 0,5% în mai). În baza unei astfel de evoluţii, investitorii nu mai aşteaptă ca banca centrală americană (Fed) să-şi reducă programul de stimulente monetare anul acesta. Totuşi, impactul cifrelor privind vânzările retail a fost redus de informaţia potrivit căreia a crescut indicele care arată evoluţia producţiei industriale din regiunea New York, în iulie: 9,5 puncte, de la 7,8 luna trecută.
Dolarul a urcat cu 0,3% la ora 10.32, pe piaţa din New York, având un curs de 1,3034 unităţi/euro.
Analiştii sunt de părere că dolarul ar putea avea dificultăţi zilele acestea, în privinţa aprecierii, înainte ca preşedintele Fed, Ben Bernanke, să-şi prezinte discursul în faţa Parlamentului, miercuri şi joi. Amintim că dolarul a pierdut 1,7% săptămâna trecută, după ce Bernanke a declarat că politica "acomodativă" a SUA va fi necesară în viitorul apropiat.
"Dacă Bernanke îşi va reitera afirmaţiile de săptămâna trecută, atunci cred că vom asista la o depreciere importantă a dolarului", a declarat, citat de presa internaţională, Andrew Dilz, trader valutar la "Tempus" Inc. in Washington.
Amintim că programul Fed de achiziţii de obligaţiuni a pus presiuni pe dolar în ultimii ani, întrucât acesta echivalează cu tipărirea de bani şi reduce valoarea monedei americane.
Pe de altă parte, perspectivele de apreciere a euro rămân fragile, dat fiind mai mulţi factori: scăderea exporturilor germane, retrogradarea Franţ