Cu câteva zile înainte încheierii Universiadei de Vară, la Kazan, în Rusia, delegaţia Moldovei şi-a depăşit deja obiectivul stabilit la plecarea din ţară, după obţinerea unui număr de unsprezece medalii, din care una de argint şi 10 de bronz.
Grosul prezenţelor pe podium a fost adus de o disciplină nou apărută în programul sportiv studenţesc, luptele cu brâu. Maxim Mamulat a pierdut finala categoriei de greutate 60 de kilograme, stilul clasic, în timp ce Anatolie Moldovan, la 100 de kilograme, a cucerit două medalii de bronz, atât la clasic cât şi la liber. Igor Beşleagă, la liber 75 de kilograme sau Mihai Cosmîcean, la clasic 70 de kilograme, şi-au adus şi ei aportul cu alte două medalii de bronz.
Fără a minimaliza cumva importanţa acestor trofee, totuşi, trebuie să recunoaştem că în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016, mai mult ne-a interesat medalia cucerită la aruncarea ciocanului de cea mai prestigioasă atletă a momentului.
Zalina Marghieva a reuşit la Kazan cea mai bună performanţă a sezonului, cu 71,10 metri. Pugiliştii Aleksandr Rîşcan, la 52 de kilograme, sau Dmitri Galagoţ, la 64 de kilograme, au demonstrat că nobila artă mai are suflu în Moldova, prin cucerirea a două medalii de bronz.
La haltere, un alt sport cu o frumoasă tradiţie în ţara noastră, Oleg Sîrghi a deschis pârtia medaliilor cu bronzul de la 56 de kilograme. El a ridicat deasupra capului o halteră încărcată cu 246 de kilograme.
Tânărul Gheorghe Cernei, la categoria de greutate 85 de kilograme, a obţinut şi el bronzul, după ce a înregistrat un total de 360 de kilograme, lucru îmbucurător, mai ales că halterofilul nostru l-a învins detaşat pe mult mai cunoscutul Gabriel Sâncrăian, din România. În fine, dar nu în sfârşit, la lupte libere, categoria de greutate 84 de kilograme, Piotr Ianulov a fost cel mai bun în recalificări, alegându-se finalmente cu o