Uscarea rufelor pe sârmă, în balcon, lipsa numărului de la poartă, plimbarea unui animal de companie fără carnet de sănătate ori creşterea animalelor în grădina blocului sunt ilegale în Craiova, dar nimeni nu le sancţionează
Primăria Craiova ar putea să-şi sporească veniturile bugetului local dintr-o sursă prea puţin utilizată: amenzile. Pentru că municipiul are o legislaţie locală foarte strictă în ceea ce priveşte gospodărirea, dar aceasta nu este îndeajuns cunoscută nici de cetăţeni şi nici de Poliţia Locală, care ar trebui să vegheze la respectarea ei şi să aplice amenzi celor care încalcă aceste reglementări.
2.500 de lei amendă pentru neîngrădirea terenurilor
Aceste norme de gospodărire locală au fost impuse în Craiova prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 319/2009, prin care s-a aprobat „Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“. Amintitul regulament conţine prevederi fireşti în orice loc din lume, dar rareori respectate de craioveni.
Spre exemplu, puţini ştiu că, potrivit acestui Regulament, cei care deţin un teren intravilan, dar nu l-au împrejmuit şi curăţat de gunoaie riscă o amendă de până la 2.500 de lei. În Craiova, există multe astfel de terenuri - începând cu fostele parcuri Corniţoiu şi Craioviţa, unde, pe suprafeţe imense, vegetaţia neîngrijită de ani buni a dat naştere la o adevărată junglă, în care câinii fără stăpân sunt gata să sfâşie pe oricine se aventurează prin zonă.
Tot cu amendă - al cărei cuantum poate ajunge până la 700 de lei pentru persoanele fizice şi 1.500 de lei pentru persoanele juridice - pot fi sancţionaţi proprietarii de clădiri care nu-şi afişează la loc vizibil numărul imobilului sau asociaţia care nu se ocupă să scrie la intrarea în imobil numărul blocului şi a