Ritmul de creştere economică înregistrat de China în al doilea trimestru a fost iar sub aşteptările oficialilor de la Beijing, care şi-au revizuit în scădere ţinta pentru întregul an. „Discuţiile pe tema ritmului de creştere sunt inutile pentru că statul chinez este deja în criză financiară, care nu poate decât să se înrăutăţească dacă guvernanţii nu rezolvă cumva problema datoriei uriaşe”, explică consilier economic al Guvernului de la Beijing.
În intervalul aprilie-iunie 2013, economia chineză a crescut cu 7,5%, sub ţinta oficială de 7,7% stabilită de Beijing. Acesta a a fost al doilea trimetru consecutiv în care economia chineză a dezamăgit, după ce şi în primul trimestru avansul a fost mai mic decât estimările oficiale.
Pentru a diminua impactul veştilor dezamăgitoare, guvernanţii au redus ţinta de creştere pentru întregul an de la 7,5% la 7%, a anunţat ministrul Finanţelor, Lou Jiwei, încă de săptămâna trecută. Ulterior, agenţia de ştiri Xinhua, controlată de stat, a revenit asupra ştirii şi i-a „corectat” estimările ministrului la „7,5%, în linie cu ţinta stabilită martie în parlament”.
Dacă într-adevăr economia chineză va creşte anul acesta cu 7,5%, acesta va fi cel mai slab an din 1990 încoace pentru statul care ocupă acum locul al doilea în rândul celor mai mari economii din lume. Unii economişti estimează chiar o rată mai mică decât atât, iar ministrul de Finanţe a adăugat săptămâna trecută că „economia s-ar descurca foarte bine şi cu o creştere de numai 6,5%”.
Oficialii de la Beijing au încercat constant în ultimii doi ani să reducă impactul încetinirii ritmului de creştere economică, în primul rând prin astfel de declaraţii care anunţă că economia chineză este suficient de puternică chiar şi fără rate spectaculoase de creştere pentru a susţine populaţie care se extinde rapid.
Guvernanţii pun înc