Incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) este o chestiune de zile, in conditiile in care toti factorii de decizie din economia romaneasca, de la presedinte pana la guvernatorul BNR, au recomandat cu caldura un nou program de tip preventiv. Cu toate acestea, ramane intrebarea ce castiga economia de pe urma relatiei cu FMI?
De altfel, vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, pare sa evidentieze si mai mult iminenta noului acord, dupa cum a spus chiar premierul Victor Ponta.
Totodata, o misiune a FMI vine la Bucuresti pe 17 iulie pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, imediat dupa vizita directorului general al Fondului, Christine Lagarde, care se va afla in Romania in perioada 15-16 iulie.
Pe de alta parte, Ungaria se leapada de FMI si a cerut luni Fondului sa inchida biroul de la Budapesta.
Ce a castigat Romania de pe urma ultimelor 2 acorduri stand-by? La capitolul plusuri si minusuri, parerile sunt impartite. Daca autoritatile si o parte importanta a economistilor sustin cu tarie ca stabilitatea macroeconomica a fost recastigata gratie relatiei cu institutiile financiare internationale, unii critici considera ca economia romaneasca nu a avut de castigat de pe urma ultimelor doua acorduri incheiate cu Fondul, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
De altfel, economistul Florin Citu a inaintat o scrisoare deschisa sefului FMI in care ii cere ca institutia sa nu aprobe alt acord cu Romania.
Citu crede ca ruperea legaturii cu FMI este singura solutie ca Romania sa revina pe drumul cresterii economice, in conditiile in care, "din 2009, relatia cu FMI nu a fost una sanatoasa pentru economie sau cetateni".
"Majoritatea solutiilor, cu exceptia cresterii TVA si a management-ului privat la companiile detinute e stat ar fi sustinut cresterea economica. Din nefericire, exact aceste