România ocupă locul 11 din 15 în Europa Centrală şi de Est (ECE) în funcţie de activele sistemului bancar raportate la numărul de locuitori, sub Bulgaria, Polonia şi Ungaria, într-un an în care sectorul bancar al regiunii a crescut cu 5%.
Clasamentul este condus de Slovenia, cu active de 22.600 euro per capita, urmată de Cehia (18.000 euro) şi Estonia (14.400 euro), potrivit unui studiu al companiei de consultanţă financiară Inteliace Research. Dintre vecinii României, cel mai bine plasată este Ungaria, care cu 10.800 euro per capita ocupă locul 7. Pe următoarea poziţie se află Polonia cu 8.700 de euro. Bulgaria, cu 5.800 euro, devansează cu o treaptă România, unde activele bancare per capita sunt de 3.900 euro.
În pofida provocărilor structurale din Ungaria şi Slovenia, sistemul bancar din ECE a crescut sănătos anul trecut. În 15 state din regiune valoarea activelor bancare a avansat cumulat cu 5%, la 1.039 miliarde de euro, explică Marcin Mazurek, directorul Inteliace Research.
Sectorul bancar este însă dominat de bănci străine. Jucători precum UniCredit, Erste, Raiffeisen, KBC şi SocGen controlează 34% din activele totale bancare.
Topul 200 al celor mai mari bănci din regiune este condus de două instituţii de credit poloneze, respectiv PKO Bank Polski, cu active de 46,7 miliarde euro, şi Bank Pekao, cu active de 36 miliarde euro. Pe următoarea poziţie stă banca CSOB din Cehia (32,8 miliarde euro).
Anul trecut Polonia şi-a întărit statutul de cea mai mare piaţă bancară a regiunii, cu active de 331 miliarde euro (echivalentul a 32% din totalul din ECE), în creştere cu 13% faţă de anul anterior. În top 10 sunt prezente nu mai puţin de cinci bănci poloneze.
Cele mai rapide creşteri ale valorii activelor au fost înregistrate în Polonia şi în ţări periferice precum Albania şi Macedonia, în timp ce cele mai mari scăderi au fost o