Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani vor deveni din ce în ce mai importante pentru angajatori într-un orizont de zece- douăzeci de ani şi le vor face tinerilor dificilă misiunea de a intra pe piaţa muncii, este de părere Robert Asselman, strategic account manager în cadrul grupului de recrutare şi muncă temporară Adecco, responsabil pe regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
„Tinerilor le va fi din ce în ce mai greu să intre pe piaţa muncii din cauza populaţiei de peste 50 de ani, care până acum era «evitată» de angajatori din cauza faptului că ar avea o productivitate mai scăzută. Situaţia s-a schimbat faţă de acum 30 de ani, iar cei care vor forma viitoarele generaţii de persoane vârstnice sunt tocmai cei care ştiu să folosească astăzi smartphone-uri“, a spus Asselman.
Reducerea ratei natalităţii a condus la un fenomen de îmbătrânire a populaţiei, iar cu această problemă se confruntă majoritatea statelor europene, ceea ce înseamnă că tinerii ar trebui să susţină din contribuţii plata pensiilor pentru fostele generaţii de angajaţi, care sunt însă mult mai numeroşi.
„În Olanda, de exemplu, nu sunt destul de mulţi oameni tineri care să intre pe piaţa muncii, de aceea cei bătrâni trebuie să muncească mai mult. Pe de altă parte, uneori vârsta de pensionare a fost redusă de-a lungul timpului tocmai pentru a le lăsa tinerilor oportunităţi de a se angaja, însă acest lucru se va schimba“, a mai spus Asselman. Se va ajunge în situaţia în care pensionarii vor accepta locuri de muncă part time, care să le ocupe timpul şi să le suplimenteze veniturile, dar care nu necesită calificări înalte, cum ar fi cele de vânzători la fast-food, de exemplu.
O diferenţă va fi făcută şi de caracteristicile generaţiilor: populaţia care reprezintă cea mai mare pondere în rândul angajaţilor şi care are vârsta cuprinsă între 30 – 45 de ani est