Clusterul „Green Energy” din Sfântu Gheorghe caută parteneri din ţară pentru implementarea proiectului „Un sat, un megawatt”, ce are ca scop folosirea biomasei ca sursă de energie alternativă.
Preşedintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat luni că proiectul se adresează în principal autorităţilor locale care au posibilitatea de a cultiva cel puţin 50 de hectare de salcie energetică, ce va fi folosită, asemenea deşeurilor din lemn, la producerea energiei termice pentru instituţiile publice din subordine. Potrivit acestuia, cantitatea de energie produsă în acest fel ar fi suficientă pentru încălzirea unei şcoli, grădiniţe, primării şi a unui dispensar din localitate la preţuri considerabil scăzute faţă de energia convenţională, iar restul s-ar putea valorifica in sistem.
„Venim cu acest program pilot şi încercăm să găsim cât mai curând un partener din judeţul Covasna sau din restul ţării, nu contează, unde să îl implementăm şi să îl arătăm drept un exemplu pozitiv”, a declarat Vajda Lajos.
Acesta a mai spus că proiectul are şanse reale de succes în condiţiile în care preţul gazului este în continuă creştere, iar în jurul nostru există numeroase terenuri lăsate în paragină pe care s-ar putea cultiva salcie energetică, dar există şi numeroase deşeuri lemnoase rezultate din urma exploatării pădurilor ori a parcurilor ce ar putea fi valorificate în acelaşi mod. Vajda a mai spus că modelul funcţionează cu succes în Austria, unde sate întregi au independenţă energetică, dar şi în alte ţări europene, iar clusterul „Green Energy” poate asigura toată logistica necesară, de la materia primă până la centrala termică a consumatorului.
Clusterul a fost înfiinţat în anul 2011 şi este format din mai multe societăţi comerciale ce activează în domeniul energiei verzi, consultanţei, serviciilor financiare, proiectare şi management, precum şi din prestigioase