A.J.P.I.S. a descoperit nouă cazuri de persoane decedate cărora rudele le încasau ajutorul social
Pentru nereguli în declararea veniturilor, alte sute de dosare au fost fie suspendate, fie vor fi reevaluate
De-a lungul timpului, în toată ţara, s-au descoperit numeroase cazuri de persoane care încasau diferite ajutoare acordate de stat deşi titularul decedase. Nici Constanţa nu face excepţie, iar cazurile unde se suspectează erori, fraude ori corupţie sunt verificate cu maximă atenţie. Potrivit şefului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.P.I.S.) din Constanţa, Marin Ţopai, recent s-a derulat o campanie de verificare care a constat în stabilirea modului de acordare şi plată a ajutorului social.
Inspectorii sociali au verificat câteva mii de dosare aflate în plată pentru diferite ajutoare sociale şi pentru 130 s-a dispus suspendarea plăţilor, iar în alte 139 de cazuri s-a luat măsura reevaluării, prin anchete sociale. Potrivit legii, dosarele pentru venitul minim garantat trebuie să conţină o cerere şi declaraţie pe proprie răspundere care se reînnoieşte la fiecare trei luni, iar anchetele sociale în baza cărora se acordă ajutoarele se efectuează de două ori pe an. De asemenea, din dosar nu trebuie să lipsească adeverinţele de la A.J.O.F.M. şi documentul care atestă efectuarea orelor de muncă în folosul comunităţii.
Surpriza cea mare a venit, însă, în momentul în care inspectorii sociali au constatat că nouă dintre beneficiarii verificaţi erau decedaţi, dar ajutoarele sociale erau, totuşi, încasate de către rude. Analiza a plecat de la unsprezece suspiciuni, dar numai în nouă dintre cazuri s-a dovedit frauda.
De asemenea, din zecile de constănţeni beneficiari ai acestui venit, faţă de care existau suspiciuni în privinţa veniturilor, în sensul unor neconcordanţe cu datele declarate, s-au confirmat suspiciunile pentru 32 de