Unele sunt atât de periculoase, încât au fost interzise în SUA, unde Agenţia Federală a Medicamentelor este extrem de riguroasă. Dar românilor încă le mai fac cu ochiul din galantare. Cele mai periculoase: prafurile de budincă şi brânza topită
În România încă se mai găsesc alimente cu E-uri care au fost interzise în SUA sau în anumite ţări asiatice. De exemplu, E123, considerat extrem de periculos pentru organism, ducând la apariţia melanoamelor, încă se găseşte în jeleuri, dropsuri mentolate dar şi în crème de brânză sau brânzeturi topite. De asemenea, E110, un alergen puternic, a fost interzis în Statele Unite de exigentul organism FDA, dar în România încă se mai comercializează, regăsindu-se în prafurile de budincă. Prafurile de culoare galbenă mustesc de E110 şi sfatul specialiştilor este să vă feriţi a-l consuma.
Multe duc la cancer
Iată o listă a celor mai nocive E-uri ce se găsesc în alimentele din România:
E330 – în sucuri, responsabil de melanoame şi afecţiuni ale cavităţii bucale.
E102 – în budinci la plic, răcoritoare, conserve, muştar, gem, poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.
E 121 – un colorant pentru coajă de citrice şi se regăseşte pe lista E-urilor cancerigene.
E 123 - sau "amaranth", este cele mai des întâlnit în dulciuri şi răcoritoare şi este de asemenea considerat a cauza melanoame.
E 131 - sau "albastru patent" se regăseşte în dulciuri şi consumul lui regulat în cantităţi mari se crede a cauza cancer.
E 210 (acidul benzoic) – alături de E 211, E 213, E 214 şi E 215, 216 şi 217 se regăsesc toţi în multe preparate din carne şi în conservele din carne şi consumul lor prelungit poate cauza cancer.
E 239 - îl putem găsi în multe preparate conservate, la fel ca întâmplându-se şi cu E 330 (acid citric