Lucrările sale se constituie în material didactic pentru studenţii Facultăţii de Istorie din Iaşi.
Pentru cea mai mare parte a dascălilor romaşcani, ocuparea unui post în învăţământ şi obţinerea gradelor didactice reprezintă unica preocupare la catedră. Dincolo de aceste “trepte” nu mai există atracţie profesională. Profesorul de istorie Ovidiu Albert, cadru didactic la Colegiul Naţional “Roman-Vodă” din Roman, cu un doctorat în Germania, nu s-a mulţumit cu atât, ci a vrut să rămână în contact direct cu lumea ştiinţifică.
Împreună cu profesorul Nelu Zugravu, cadru didactic universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a lucrat la un studiu intitulat “Scripta contra Christianos în secolele I-II – texte şi comentarii”. Culegerea reprezintă un instrument de lucru util pentru studenţi şi cei preocupaţi de istoria creştinismului, dar şi o sursă de informare pentru publicul larg. “Între mine şi profesorul universitar Nelu Zugravu există o relaţie veche, care a început din timpul facultăţii. A fost coordonatorul lucrării mele de licenţă şi am colaborat în perioada studiilor doctorale din Germania”, a spus profesorul Ovidiu Albert.
Profesorul Albert este membru fondator al Centrului de Studii Clasice şi Creştine (CSCC) din cadrul UAIC Iaşi (2004). Face parte din Comitetul ştiinţific al revistei CSCC – “Classica et Christiana” -, alături de nume mari din lumea universitară. “Îmi place ceea ce fac. Am avut şansa să predau în Germania, dar nu m-a interesat să rămân acolo. Cu toate acestea, nu am vrut să mă rup de mediul universitar. În aceste condiţii, activitatea mea înseamnă realizarea de studii şi susţinerea de conferinţe ştiinţifice”, a afirmat profesorul Ovidiu Albert.
Acesta a susţinut conferinţe ştiinţifice la Vatican (2009), Bruxelles (Belgia, 2010) şi în Germania (2010). A scris recenzia că