In relatia directa dintre presedinte si parlament, seful statului ar trebui sa fie mai puternic, sustin cei mai multi dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa isi spuna punctul de vedere cu privire la aceasta chestiune in contextul revizuirii Constitutiei.
Sondajul cu intrebarea "Cine sa fie mai puternic, presedintele sau parlamentul?" a fost realizat in perioada 06.07.2013 - 12.07.2013 si a inregistrat 3.949 de raspunsuri.
44,54% dintre ele sunt in favoarea presedintelui, iar 36,46% in favoarea parlamentului, in timp ce 17.38% arata ca raportul intre cele doua institutii ale statului ar trebui sa ramana ca in prezent.
Cui sa-i dam mai multa putere, presedintelui sau Parlamentului? Sondaj Ziare.com
Revizuirea Constitutiei aduce in atentie un interesant subiect de dezbatere: raportul de putere dintre Parlament si presedinte. Actuala lege fundamentala a tarii a asezat cele doua institutii, ambele alese direct de popor, intr-un vag echilibru, dar atat presedintele Traian Basescu, cat si majoritatea parlamentara a USL intentioneaza sa modifice acest echilibru.
Astfel, Traian Basescu a initiat referendumul pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, dar el a fost blocat de Parlament. Cu toate acestea, presedintele nu s-a dat batut, demarand din nou procedura.
In replica, comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei condusa de Crin Antonescu a ciuntit masiv din atributiile sefului statului, transformandu-l intr-o "paiata", dupa cum plastic s-a exprimat Traian Basescu.
In acest moment, exista destul de multe sanse ca anul viitor sa fim pusi sa facem o alegere importanta: Cui vom da mai multa incredere, mai multa putere? Presedintelui, votand la referendum pentru parlament unicameral, sau Parlamentului, votand Constitutia revizuita care goleste de atributii instituti