Pe lângă rezolvarea problemelor mai vechi cu energia, taxa de cogenerare şi liberalizarea preţului la gaze, ArcelorMittal a cerut Guvernului menţinerea în funcţiune a CET Galaţi, care furnizează abur pentru combinatul siderurgic, dar şi preluarea reţelelor de distribuţie a energiei în interiorul combinatului de la Electrica Muntenia Nord.
La acestea se adaugă solicitările de modificare a calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scăzută din import la preţ de dumping şi reducerea tarifelor pentru transportul pe canalul Sulina.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, problemele semnalate de Mittal în afacerile sale din România sunt „critice”, cu consecinţe asupra rentabilităţii în special la combinatul de la Galaţi.
În plus, investitorul a arătat că utilizarea reţelei electrice interne, care aparţine societăţii Electrica Muntenia Nord, îi impune costuri lunare de 8 milioane euro şi a solicitat ca această reţea să îi fie acordată în concesiune. Solicitarea a fost respinsă de filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord, cu argumentul că o eventuală preluare de către ArcelorMittal a reţelei ar scădea veniturile filialei, dar Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a intervenit şi a cerut filialei să analizeze varianta închirierii de către ArcelorMittal a liniilor electrice. În prezent, este aşteptat punctul de vedere al Electrica Muntenia Nord la această soluţie alternativă.
Gaz pentru abur
Mittal avertizează că există riscul unui faliment pentru CET Galaţi, din cauza datoriilor de 100 de milioane de euro către Romgaz. Falimentul ar însemna o potenţială oprire a furnizării de abur către platforma de la Galaţi, ceea ce ar duce la sistarea tuturor operaţiunilor.
Pentru a evita o astfel