Românii se alinează tendinţelor internaţionale în mobilarea bucătăriilor şi plătesc chiar şi 7.000 de euro pentru amenajare.
„În funcţie de materialele şi finisajele alese, mobilarea premium a unei bucătării de mici dimensiuni se poate încadra într-un buget mediu de 2.000 de euro, în timp ce în cazul unei bucătării mai mari, cu mobilier, blat şi lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge până la 7.000 de euro”, a declarat Camelia Olesen, Director Executiv Kuma România.
Românii îşi reamenajează bucătăriile la un interval de aproximativ 25 de ani, durabilitatea fiind unul dintre principalele criterii în achiziţia de mobilier.
Citeşte şi Preţul “corect” pentru o locuinţă în România: 24.000 euro
„Românii ţin tot mai mult cont de materialele din care sunt realizare blaturile, lavoarele şi mobilierul de bucătărie şi aleg produse rezistente în timp. De asemenea, renunţă treptat la banalul lavoar de inox”, a mai spus Camelia Olesen.
Un alt criteriu principal în alegerea mobilierului este funcţionalitatea. În cazul bucătăriilor de apartament, unde spaţiul este limitat, alegerea românilor se îndreaptă spre formele liniare, ce includ elementele absolut necesare: chiuveta, plita, cuptorul şi frigiderul.
În cazul caselor nou construite, se observă însă o mai mare aliniere la tendinţele vestice - alocarea unui spaţiu mai mare bucătăriei, aceasta fiind gândită ca prelungire a celorlalte încăperi - living, dining sau bar.
“În ultimii ani, am remarcat o preferinţă în creştere a românilor pentru bucătăriile deschise, care reprezintă nu doar o modă, ci chiar un mod de viaţă: poţi pregăti o cină pentru familie sau prieteni, bucurându-te în acelaşi timp de plăcerea de a socializa. Acest tip de bucătării invită într-un spaţiu în care vrei să te afli. Cum în fiecare cameră trebuie să ai un focus-point - în dormitor patul, în baie lavoarul – în bucătăr