SIF Transilvania a anunțat că inteționează să vândă mai multe active, printre care și Cetățuia de pe Dealul Straja, unde funcționează un restaurant, potrivit Bună Ziua Brașov.
Primăria și-a exprimat de mai multe ori intenția de a prelua și valorifica din punct de vedere turistic acest obiectiv reprezentativ pentru Brașov.
„Există o discuție la nivelul Executivului local cu conducerea SIF Transilvania pe această temă, în ceea ce privește posibilitățile de preluare a Cetățuii. O primă soluție este prin cedarea unor active care sunt în patrimoniul municipiului, cum ar fi parcările din fața și dins spatele Hotelului Aro. De asemenea, căutăm și alte soluții, inclusiv posibilitatea de plăti în rate“, a declarat pentru newsbv.ro Adrian Atomei, viceprimarul Brașovului.
Și președintele Comisiei de buget-finanțe a Consiliului Local Brașov, Cătălin Leante, a confirmat interesul adminsitrației locale pentru preluarea Cetățuii. „Este firesc să nu lăsăm acest obiectiv turistic pe mâna oricui, însă trebuie identificate soluțiile prin care se poate face plata, inclusiv schimbul de active. Practic, deși în prima ședință de Consiliu Local după învestire am solicitat să ni se prezinte care este situația patrimoniului municipiului local, nici la această oră nu am primit-o. Așa că, la această oră, nu putem să facem o analiză și o propunere privind ce active am putea oferi celor de la SIF“, a precizat Leonte la solicitarea newsbv.ro.
Cetățuia de pe Strajă, sau Dealul Cetății cum e numit astăzi, a fost un punct important de apărare, situat însă în afara cetății Brașovului. Prima construcţie datează din 1524 şi este un turn în formă de semicerc. La începutul secolului al XV-lea, exista aici doar un turn de veghe, care a fost completat în 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri.
În 1529 în timpul luptelor dintre regele Ferdinand şi János I. pentru tronul Ung