Nivelul total al infractionalitatii a scazut in ultimii ani in Germania, precum s-a intamplat in intreaga Europa, in ultimii doi ani inregistrandu-se mai putin de 6 milioane de infractiuni, insa statisticile ascund cateva tendinte printre care o crestere brusca a infractiunilor ce vizeaza anumite bunuri, printre care se numara si furtul din buzunare. Noul factor al ecuatiei care, potrivit specialistilor, explica aceste tendinte este extinderea estica a Uniunii Europene. "Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate, cu retele de selectare si formare care patrund adanc in tarile bogate vecine din UE, Germania si Austria", scrie The Economist.
Articolul intitulat "Criminalitatea in Germania: Landul bandelor infractionale" a fost publicat sambata atat in editia online cat si in varianta print.
The Economist deschide articolul cu exemplul lui Leonhard Muller, un ceasornicar din Berlin care detine brandul de ceasuri Askania, care a povestit pentru publicatie ca nu se mai agita din cauza furturilor facute in timpul orelor de program, deja un lucru obisnuit, ci spargerile din afara programului ii dau bataie de cap. Muller detine 3 magazine Askania care, din 2011 pana astazi, au fost tinta a patru spargeri, din care doua au avut loc in aceasta primavara, in decurs de 4 saptamani.
Potrivit sursei citate, infractionalitatea din Germania, desi in scadere, inregistreaza doua tendinte. In primul rand, in partea de nord a tarii sunt inregistrate mai multe infractiuni decat in sud. Media germana este de 7 infractiuni la 100.000 de oameni, insa in Berlin vorbim de 14 infractiuni la 100.000, in timp ce in Bavaria, la acelasi numar de persoane se inregistreaza 5 infractiuni. E posibil insa si ca politia din partea de sud a tarii sa fie mai buna la ceea ce face, mai adauga publicatia economica.
A doua tendinta, care afecteaza s