Regionalizarea nu trebuie fetişizată, ea nu poate fi făcută până anul viitor. Iată ce spune la RFI vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. El critică prezentarea Ţinutului Secuiesc ca pe un "bau-bau" şi consideră că mai importantă decât regionalizarea este descentralizarea.
Laszlo Borbely nu înţelege graba Guvernului privind regionalizarea României: "Eu cred că unii au intrat într-un vârtej cu această regionalizare, din care nu pot să iasă. Regionalizarea nu este o mană cerească pentru România, nu este ceva care va rezolva problemele mari ale României sau ale absorbţiei fondurilor europene, în nici un caz!".
Vicepreşedintele politic al UDMR crede că "în momentul de faţă, trebuie să facem descentralizarea care în parte s-a făcut, dar noi avem şi un proiect de lege, o iniţiativă, în care spunem foarte clar: conform programului guvernamental acceptat şi asumat de coaliţie, cam ce ar trebui făcut cu agenţiile de la ministere, cele mai multe ar trebui să meargă la judeţe sau la municipii reşedinţă de judeţ. Acest lucru e mai important decât regionalizarea. Haideţi să facem descentralizarea, pentru care nu trebuie să modificăm Constituţia, vedem cum funcţionează, pentru că în momentul de faţă e încremenită administraţia din România, pentru că tot timpul vorbim de regionalizare, de agenţii regionale şi nimeni nu ştie ce va fi, pentru că în momentul de faţă, deşi de o jumătate de an discutăm despre regionalizare, nu este o variantă agreată de Guvern. E bine, s-a discutat, s-au adunat păreri, dar încă nu ştim despre ce discutăm, pentru că nu putem să ştim, vor fi opt regiuni, 12 sau 16. Eu sunt întrebat tot timpul în interviuri ce facem cu Ţinutul Secuiesc, acest bau-bau pe care-l flutură unii şi care nu înseamnă nimic".
Regionalizarea, un fetiş?
Regionalizarea nu trebuie "fetişizată", mai spune Laszlo Borbely: "Cu această reg