S-au scris tone de hârtie în ultimul an, despre cine are dreptul şi cine nu are să se ocupe de antrenarea echipelor de fotbal la toate nivelele.
In acest sens, F.R.F. a emis de-a lungul timpului mai multe decizii, hotărâri, circulare, etc. prin care atenţionează conducerile cluburilor să respecte regulamentele în vigoare în acest domeniu. In R.O.A.F., la art. 20, la pag 490, scrie negru pe alb cine are dreptul să ocupe banca tehnică a unei echipe, mai exact ce condiţii să îndeplinească antrenorul unei echipe.
Pentru echipele din Liga a 2-a:
- antrenorul principal trebuie să deţină LICENŢA UEFAA;
- antrenorul secund trebuie să deţină LICENŢA UEFA B şi este înscris sau urmează cursurile în vederea obţinerii
LICENŢEI UEFA A;
- antrenorul specializat pentru pregătirea portarilor trebuie să deţină licenţa UEFA B şi diplomă care să ateste specialitatea ca antrenori pentru portari. Pentru echipele din Liga a 3-a:
- antrenorul principal trebuie să deţină licenţă UEFA B şi este înscris sau urmează cursurile în vederea obţinerii licenţei UEFA
A
- antrenorul secund trebuie să deţină LICENŢA UEFA B
Pentru echipele de copii şi juniori:
- şeful centrului de copii şi juniori trebuie să deţină licenţă UEFA A
- antrenorul principal la juniori A şi B trebuie să deţină licenţa
UEFA A
Nu înţelegem ce este neclar aici. Nicăieri în R.O.A.F.-ul actual, la capitolul “ANTRENOR” nici măcar nu se pomeneşte pe undeva de licenţa UEFA C?!.
Asta este valabilă doar la nivel de judeţ. In locul carnetelor de “instructor sportiv”, acum sunt licenţele UEFA C.
Nu are nicio treabă licenţa UEFA C cu antrenorul la Liga a 3-a, a 2-a sau la juniori.
Dacă arbitrii şi observatorii de joc vor respecta R.O.A.F.-ul, cluburile care nu au angajat antrenor calificat, să fie amendat.
Au atras din nou atenţia de