Pentru cei peste 100.000 de elevi care au picat la bacalaureatul, dar şi pentru o mare parte dintre cei care nu s-au înscris la acest examen, viitorul sună îngrijorător. Un loc de muncă se găseşte greu, dar mulţi dintre ei pot beneficia de şomaj.
Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine, pentru şase luni, o indemnizaţie de şomaj, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, absolvenţii au 60 de zile să se înregistreze la Agenţia de Ocupare a Forţelor de Muncă din judeţul în care locuiesc. Ei se vor înscrie în baza de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă. După alte 60 de zile, dacă nu şi-au găsit un loc de muncă, au dreptul de a-şi depune dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj", ne-a declarat Cristina Opriţă, purtător de cuvânt al AJOFM Prahova.
Astfel, absolvenţii vor putea beneficia timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj care reprezintă 250 de lei, dar şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere, consiliere pentru căutarea unui loc de muncă, înscrierea gratuită la cursuri de diverse specialităţi.
„Până la finalul lunii iunie 2013, 127 de tineri absolvenţi de liceu s-au înscris în baza de date a AJOFM Prahova ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre aceştia, 51 şi-au depus deja dosarele pentru şomaj. Noi îi aşteptăm pe absolvenţi să se înregistreze sau măcar să treacă şi să se informeze la sediul AJOFM Prahova de eventualitatea unui loc de muncă. În timp ce figurează la noi, ei pot să se înscrie la facultate sau pot să mai participe la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului dacă este cazul", ne-a mai spus Cristina Opriţă.
Şi angajatorii sunt încurajaţi pentru a contracta tineri absolvenţi. Astfel, ei pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice for