Agitaţia de vineri din Legislativ, cu zeci de legi votate în galop şi acuzaţii interminabile, rezumă activitatea aleşilor poporului din sesiunea primăvară-vară 2013, spun analiştii
Înainte de a merge în vacanţă, parlamentarii şi-au aranjat o agendă cu peste 50 de proiecte, discutate până aproape de miezul nopţii.
Faptul că într-o zi au fost adoptate atâtea legi pune la îndoială calitatea acestora, consideră Veaceslav Berbeca, expert politic la IDIS Viitorul. „Nu ştiu dacă toţi 101 deputaţi au pătruns în esenţa deciziilor luate, mai ales că în Parlament există doar câţiva parlamentari activi. Majoritatea nu se aud şi dau impresia că nu se implică în ceea ce se petrece“, comentează analistul.
În cele 14 ore de dezbateri, aleşii poporului au votat mai multe proiecte, au făcut remanieri la câteva instituţii de stat şi s-au asigurat cu indemnizaţii de concediu de 30.000 de lei, ce includ salariul, sporuri şi un ajutor pentru tratament. „Cu siguranţă, la compartimentul «pentru tratament», adaos la salariu merită toată lumea, dar, probabil, deputaţii noştri sunt mai bolnavi decât oamenii de rând“, consideră politologul Olga Nicolenco.
SUB SEMNUL CRIZEI POLITICE
Analiştii spun că deputaţii au avut parte de o sesiune zbuciumată, iar criza politică şi promovarea intereselor personale scăzut din eficienţa aleşilor poporului. „Deputaţii s-au concentrat mai mult pe reglări de conturi, decât pe grija faţă de problemele statului. Am asistat la o sarabandă de decizii cu scop personal. Chiar dacă s-au adoptat şi proiecte importante, s-a memorizat, în primul rând, lupta din fosta AIE“, opinează Veaceslav Berbeca.
Politicul a dictat şi în cazul proiectelor economice, multe fiind adoptate în contextul eventualelor alegeri anticipate. „Orice decizie, precum reducerea taxelor în agricultură, trebuie gândită şi motivată. E nevoie de politici fiscale care