Candidaţii la studii superioare se vor bate pentru cele peste 6.700 de locuri fără taxă în instituţiile din Republica Moldova, dar îşi pot încerca norocul şi la admiterea peste Prut, statul român oferind pentru basarabeni circa 3.300 de locuri în universităţi
După ce au trecut examenul maturităţii, sute de tineri din Republica Moldova intră mâine într-o nouă cursă – admiterea în învăţământul superior. Începând cu 16 şi până pe 27 iulie, candidaţii vor putea depune dosarele la cele 34 de universităţi din ţară. În total, în acest an sunt prevăzute 20.475 de locuri în universităţi, dintre care 6.755 la buget şi 13.720 cu taxă.
Cele mai multe şanse de a învăţa fără plată au cei care vor opta pentru Ştiinţe ale Educaţiei, unde sunt 1.670 de locuri la buget, Inginerie - 870 de locuri şi Medicină - 475 de locuri.
Pentru că a rămas o singură zi până la startul admiterii, unii tineri ştiu deja la ce instituţii vor depune actele. „Îmi place foarte mult medicina. Urmează să decid la ce specialitate voi merge, important este să devin un doctor bun, pentru că oamenii au tot timpul nevoie de ajutor. Am media 8.3 şi sper să obţin un loc cu bursă“, spune Xenia Taşci (19 ani), absolventă a Liceului rus „N.V. Gogol“.
Cei care oscilează între câteva domenii pot depune dosarele la mai multe universităţi odată sau la câteva specialităţi din cadrul aceleiaşi instituţii. Candidaţii vor prezenta comisiei de admitere doar copiile actelor, confirmate prin documente originale. Specialiştii în domeniu susţin că, deşi va mări volumul de muncă al comisiilor de admitere, noua facilitate va oferi mai multe şanse viitorilor studenţi.
„Cei care au învăţat vor avea şanse mai mari să obţină o bursă“, crede Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova. „Important e ca tinerii să conştientizeze unde merg, ce vor putea obţine după facultate şi în c