Desfăşurarea în condiţii optime, la timp şi fără pierderi, a lucrărilor din campania agricolă de recoltare a cerealelor presupune, printre altele, o bună organizare şi desfăşurare a activiăţii de apărare împotriva incendiilor, cunoaşterea, aplicarea şi respectarea cu stricteţe a prevederilor normelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Vitazul” al judeţului Covasna a demarat în ultima perioadă o serie de activităţi de informare preventivă şi controale tematice la fermele agricole şi la depozitele de furaje din judeţ. Scopul a fost de înlăturare a cauzelor potenţial generatoare de incendiu, precum şi de verificare a activităţilor desfăşurate de către conducerile societăţilor şi personalul cu atribuţii în domeniul prevenirii incendiilor.
Inspectorii de prevenire au întreprins 13 acţiuni de control, sprijin şi îndrumare, în urma cărora au fost constatate 116 nereguli şi au fost aplicate 58 de sancţiuni.
Având în vedere consecinţele dezastruoase pe care le pot avea incendiile asupra mediului înconjurător, vieţii şi a bunurilor, aducem la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare a cerealelor, astfel:
– Lanurile de cereale, odată cu începerea coacerii, trebuie supravegheate pentru a se înlătura toate cauzele de incendiu;
– Pe timpul trecerii prin lanuri şi prin apropiere, fumatul este interzis;
– Lucrările de recoltare vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căile ferate care le mărginesc. Protejarea se face prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Se recomandă ca aceste fâşii s