În urmă cu 9 ani, un grup de 5-6 gospodari bio din judeţele Sibiu şi Mureş s-au organizat pentru a le oferi sibienilor şi vizitatorilor de pretutindeni produse sănătoase, locale, certificate ecologic. Sunt uniţi sub numele de Biocoop, înfiinţând astfel prima cooperativă ţărănească ecologică din România.
Însă dincolo de acest nume sunt un exemplu de antreprenoriat, de trecere de la “a vrea” la “a face” în ciuda obstacolelor. Poate în altă ţară ar părea firesc un astfel de business, dar în România, patria în care, de obicei, lumea aşteaptă să pice din cer, sună prea bine ca să fie adevărat.
“Chestia asta cu Biocoop o crescut organic. Noi am început să ne cunoaştem între noi”, povesteşte Willy Schuster, partener Biocoop. Însă, ideea de a-i uni a fost a lui Wolfgang Radatz care a venit cu un proiect de dezvoltare din Germania şi s-a stabilit în România.
Câteva dintre cele peste 10 familii care fac parte din cooperativă sunt: Emil şi Ioana Cioran de la Nucet, Sibiu, Neluţu şi Ramona Jaglea din Roşia, Sibiu, familia Novac din Şeica Mare, Florin Ionuţ din Hunedoara, familia Boldija de la Hosman. Toţi sunt biocertificaţi şi produc: legume, fructe, miere, brânză, lapte, unt, smântână, ouă, cârnaţi şi alte produse tradiţionale din porc afumat, pâine, plăcinte şi prajituri, ulei, dulceţuri, siropuri, ceaiuri, zacuscă, paste făinoase artizanale şi alte produse din gospodărie la cerere (exemplu: pui, carne de vită etc.). Ce a însemnat Biocoop pentru ţărani
De când am creat platforma Natlife, obişnuiesc să iau scurte interviuri de la oamenii despre care scriu. Aşa că am îndrăznit să trimit un mail către Wilhelm Tartler, Preşedintele Biocoop Sibiu, ca să aflu mai multe despre cum a inceput colaborarea dintre familiile de bio gospodari:
Cum v-a venit ideea Biocoop si cum ati reusit sa adunati la un loc mai multi gospodari bio?