În peste 100 de oraşe americane au fost organizate manifestaţii în memoria tânărului de culoare ucis de un paznic voluntar, după ce vinovatul a fost achitat.
Achitarea lui George Zimmerman a adâncit diviunea apărută în societatea americană ca urmare a controversatului proces. Imediat după anunţarea verdictului, sâmbătă seară, în SUA au izbucnit numeroase proteste, soldate cu incidente violente precum vandalizarea unor maşini de poliţie, distrugerea de vitrine şi pornirea unor incendii pe străzi.
Manifestaţiile au escaladat duminică noapte, când s-au efectuat şi primele arestări. Şase demonstranţi au fost închişi duminică seară şi luni dimineaţă în Los Angeles. Mai mulţi protestatari din L.A. au acuzat poliţiştii că i-au atacat cu gloanţe de cauciuc.
Protestele au blocat Times Square şi Sunset Boulevard
Cu toate acestea, un grup de protestatari au ieşit iar, blocând temporar celebrul Sunset Boulevard din Hollywood, dar şi Times Square şi Union Square din New York. Aici, poliţiştii au mărşăluit alături de demonstranţi. Proteste ample au avut loc şi în Chicago, Newark, Oakland, Sacramento şi San Francisco, la care au participat americani de toate rasele.
În cel puţin 100 de oraşe au fost organizate priveghiuri pentru amintirea victimei, Trayvon Martin, care a murit la 17 ani. Sesizând riscul de amplificare a protestelor, preşedintele Barack Obama a intervenit pentru a lansa un apel la calm şi reţinere.
„Ştiu că acest caz a provocat pasiuni puternice. După o zi de la verdict, ştiu că aceste pasiuni ar putea să se intensifice. Dar suntem un stat de drept, iar juriul a vorbit”, a transmis Obama printr-un comunicat, după o zi de la pronunţarea verdictului.
Atacul este considerat unul rasist
Cazul este unul cu implicaţii adânci pentru societatea americană, extrem de diversă d