Chiar dacă nu au fost lovite de criză şi au avut procente mari de creştere economică în ultimii ani, aşa-numitele state emergente sunt de câteva lunni în cădere liberă. Mişcările sociale din aceste state (denumite generic BRICS), încep să le afecteze economia. Pieţele financiare au început deja să se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă în Turcia, Rusia, Brazilia, Africa de Sud şi India. Iar țările dezvoltate contau pe emergente și pe exporturile către aceste zone pentru a reveni la creștere economică.
“Vedetele” economiei mondiale, aşa-numitele state emergente, care au tras în sus economia mondială de circa zece ani, produc tot mai multe îngrijorări pe pieţele financiare. Creşterea lor economică a încetinit în ultimul an – e vorba de ţările definite prin acronimul BRICS, adică Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, dar şi Turcia, noul “tigru” al Orientului, cum e catalogată de “Le Figaro”.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a lansat un semnal de alertă în privinţa acestor state şi a revizuit, în jos, previziunile de creştere economică. Anul acesta, de pildă, Produsul Intern Brut din Brazilia şi Rusia nu va creşte cu mai mult de 2,5 %. Aşa cum a indicat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, “comerţul internaţional şi ce se întâmplă cu exporturile nu contează decât pentru un sfert sau o treime din creşterea tot mai anemică a statelor BRICS. Miezul explicaţiei ţine de factori pur interni”.
Aşa că, de la începutul lunii mai, investitorii sunt tot mai puţin dispuşi să trimită bani către aceste zone, ca şi când doar acum şi-ar fi dat seama de puctele lor slabe din punct de vedere structural, fie că e vorba de guvernanţa din Rusia, de lipsa de infrastructură din Brazilia sau de fragilitatea investiţiilor din ambele state.
Mai grav, investitorii au început de câteva săptămâni să retragă lichidităţi importante de