Alianta Nord-Atlantica a oficializat duminica prima faza a scutului antiracheta destinat protejarii Europei de eventuale atacuri provenite din Orientul Mijlociu, in special din Iran, un proiect sustinut cu tarie de americani, dar fata de care rusii si-au exprimat opozitia ferma.
'Este indispensabila apararea in fata rachetelor. Ne confruntam cu amenintari reale', a afirmat, potrivit AFP, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen la Chicago, unde are loc summit-ul Aliantei.
Sefii de stat si de guvern ai celor 28 de state membre ale NATO au declarat solemn ca faza initiala de dezvoltare ("capacitatea interimara") a fost finalizata. Aceasta este prima dintre cele patru etape in care va fi instalat scutul european antiracheta, sistem defensiv ce va fi complet pana in anul 2020. 'Este primul pas catre obiectivul nostru pe termen lung, acela de a asigura o protectie completa pentru toate populatiile, toate teritoriile si fortele din tarile europene', a explicat Rasmussen.
O garantie. Si pentru noi
'Sudul Romaniei este deja protejat impotriva oricaror eventuale atacuri cu rachete balistice, in urma deciziei NATO de operationalizare a primei faze a scutului antiracheta'. Afirmatia ii apartine presedintelui Traian Basescu si a fost facuta la summitul Aliantei. 'Decizia NATO de a declara drept functionala capacitatea interimara de aparare antiracheta garanteaza cetatenilor din statele membre ca Alianta Nord-Atlantica isi indeplineste obiectivele', a declarat Basescu, citat de Rador. Seful statului a explicat ca sistemul de aparare antiracheta protejeaza obiectivele strategice si comunitatile aflate pe teritoriul tarilor NATO si a precizat ca sistemul este unul defensiv. Presedintele Romaniei a afirmat ca tara noastra va continua sa dezvolte sistemul in parteneriat cu SUA.'Romania va fi deplin si permanent protejata numai dupa