Probabil Miron Cozma, vrând să fie aşijderea cu denumirea publicaţiei care-i găzduieşte interviul, „Kamikaze - săptămânal scăpat de sub control”, face în chestiunea grevei de la Lupeni nişte declaraţii absolut aiuritoare.
În săptămânalul „Kamikaze” din 11 iulie, Alexandru Vărzaru îi ia un interviu lui Miron Cozma. Reţinem din acesta o bucăţică în care Miron Cozma fabulează la greu, adică bate câmpii, despre „rolul” pe care l-ar fi avut el la greva minerilor din 1977 de la Lupeni.
Încercând să trecem într-un registru mai serios, deşi ne este greu, numele lui Miron Cozma nu apare nicăieri în sutele de pagini din dosarele Securităţii, aflate la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), respectiv C3594/ 1 şi C3594/ 2. Şi în nicio mărturie orală consemnată până acum ale participanţilor la grevă, aflaţi în rândurile 1, 2, 3, pe pământ, în apă sau în aer. Ba mai mult, nici liderul incontestabil al grevei, Constantin Dobre, în cuprinzătoarea sa mărturie nu pomeneşte deloc de Miron Cozma. Nici nu avea cum, din moment ce Miron Cozma avea atunci… 23 de ani şi, conform propriilor declaraţii, fusese angajat doar cu o lună-două înainte de grevă. Nu trebuie să fii mare expert în psihologia minerilor pentru a şti că aceştia nu s-ar lăsa conduşi, pentru nimic în lume, de un angajat cu caş la gură, de un „puţoi” cum ar spune aceştia.
De altfel, nu e pentru prima când pe Miron Cozma îl apucă vara (interesant e că doar în sezonul estival are tulburările acestea… istorice) pandaliile despre rolul jucat de el la greva din 1977. Reamintim că el a mai fost redus la tăcere de liderul adevărat şi incontestabil al grevei, Constantin Dobre, care a dezminţit categoric şi cu argumente pseudo-rolul jucat de Cozma la greva din 1977.
Cum în Lupeni până şi ultimul ţânc ştie că Dobre Constantin a fost liderul grevei din 1977, aşteptăm