Conform datelor prezentate ieri de şeful IPJ, comisarul şef Laurenţiu Pantazi, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii buzoieni au consemnat un număr de 6.708 infracţiuni, dintre care cea mai mare parte sunt infracţiuni de naturăjudiciară, categorie la care se încadreazăşi furturile, fapte ce au cunoscut un trend ascendent în comparaţie cu perioada similarăa anului trecut.
Au fost sesizate astfel 2.274 de furturi comise pe raza judeţului, faţăde 1.887 de fapte consemnate în primul semestru al anului trecut, singurul aspect ce poate fi considerat pozitiv fiind acela căeste vorba de furturi cu un prejudiciu mic, autorii fiind interesaţi doar de alimentele din cămări ori de pe rafturile magazinelor sau de bunurile din materiale reciclabile. Este vorba de aşa-numitele „furturi de subzistenţă”, fenomen ce a început să-şi facăapariţia de când au început săse resimtăefectele crizei. Hoţii sunt în general persoane de condiţie modestă, care urmăresc săcâştige câţiva bani din valorificarea bunurilor furate la centrele de reciclare, fiind interesaţi în mod special de obiectele din metal.
Cu aceeaşi ocazie, şeful IPJ a mai declarat căîn ultima perioadăse constatăo creştere a acestui gen de fapte în mediul rural, una dintre cauze fiind aceea căla sate existătot mai multe gospodării nelocuite, fie pentru căproprietarii sunt plecaţi la muncăpeste hotare, fie s-au mutat în oraşsau au decedat iar casele au rămas în grija rudelor. În mod special aceste case nelocuite devin tinta predilectăa hoţilor care profitădin plin şi de neglijenţa proprietarilor sau a celor care le au în grijă, care nu iau nici cele mai elementare măsuri de protecţie.
Numărul de furturi comise în judeţîn primele şase luni ale anului este în creştere, însătrendul este descendent, comparând statisticile trimestriale, în cel de-al doilea trimestru, numărul faptelor de acest gen fiind