Atât la Lupeni, cât şi la Aninoasa, perimetrele miniere închise ar trebui să beneficieze de bani de la statul român pentru programul de ecologizare şi conservare.
Pentru Valea Jiului, aceasta ar însemna ceva, întrucât la proiectul de ecologizare şi conservare ar trebui să lucreze oameni din zonă, care ar câştiga un salariu decent. Însă, guvernul USL, când a tăiat finanţările pentru proiectele de dezvoltare, a tăiat şi finanţările pentru programele de conservare sau închidere a minelor.
În acest sens, senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu a sesizat Ministerul Economiei, solicitând lămuriri asupra modului de finanţare a acestor programe de închideri de mine. O parte a activităţilor specifice procesului de închidere şi ecologizare reprezintă activităţi cu foc continuu, orice oprire putând conduce la accidente tehnice cu efecte negative grave asupra mediului, iar execuţia lucrărilor de închidere şi ecologizare nu poate fi suspendată.
Bugetul pentru închideri mine a fost, an de an, de 290.000.000 lei. În anul 2013 a fost fundamentată suma de 198.262.398 de lei, doar pentru asigurarea activităţilor de maximă importanţă. Însă, surpriză! Fondurile alocate pentru anul în curs de la bugetul de stat sunt doar de 31.071.000 lei… Adică, doar 15% din valoarea fundamentată. Ceea ce înseamnă implicit suspendarea majorităţii activităţilor de ecologizare. Numai pentru activităţile cu foc continuu sunt necesare, lunar, 3.000.000 de lei. Din acest buget de 15 la sută se asigură doar activităţile prioritare, cum ar fi funcţionarea staţiilor de decontaminare a apelor de mină încărcate radioactiv, exploatarea staţiilor de tratare a apelor încărcate cu ioni de metale grele, asigurare finanţării activităţilor necesare pentru protecţia zăcământului şi plata securizării perimetrelor miniere pentru luna decembrie 2012.
În concluzie, acele posturi pe care s