Alexandra Anton este o tânără de 28 de ani, fost profesor de limba engleză şi antreprenor în Educaţie, care a ales să îşi continue studiile în Finlanda. Acolo, Alexandra a scăpat de eticheta de „absolventă de Spiru”. Într-un interviu pentru gândul, Alexandra vorbeşte despre ce înseamnă să studiezi în Finlanda.
În România Alexandra a urmat studii filologice cu specializare în limbile română şi engleză, apoi studii de masterat în traducere şi interpretariat. Ambele forme de învăţământ superior au fost organizate de Universitatea „Spiru Haret”, unde recunoaşte că a avut prilejul de a învăţa „de la câţiva (e drept, prea puţini) profesori români excepţionali”.
După şapte ani de predat limba engleză tuturor grupelor de vârstă, de la preşcolari români şi străini, până la adulţi corporatişti şi profesori universitari, Alexandra a vrut să afle dincolo de graniţele ţării ce diferenţiază sistemele de educaţie, ce îi motivează pe elevi şi profesori, dar şi cum se produce învăţarea.
„Mi-am încheiat studiile masterale în primăvara anului 2009, iar în toamna aceluiaşi an am plecat la Londra pentru a lua contact direct cu Institute of Education London, unde îmi doream să aplic în anul ce urma. Făcusem ceva căutări pe internet şi am considerat că acolo se găsesc răspunsurile mele, în pofida costurilor de şcolarizare extrem de ridicate pentru bugetul unui profesor, respectiv 22.000 de lire sterline/an. Am considerat întotdeauna că banii nu pot fi o piedică în calea devenirii unui om şi mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru a reuşi. În plus, ştiam că există numeroase oportunităţi de finanţare a studiilor şi oricum, la momentul acela mă preocupa mai mult să fiu admisă”, afirmă ea.
Curând însă, planurile ei s-au schimbat. În luna mai 2010, cu ocazia organizării Forumului Educaţiei, l-a cunoscut personal pe expertul finlandez Jukka Kangaslahti, co